UYUZ HASTALIĞI HAKKINDA 5 SORU 5 CEVAP
Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Aydoğan Lermi, tüm vücutta yaygın bir kaşıntıya yol açan ve kış mevsiminde görülme sıklığı artan Uyuz Hastalığı hakkında merak edilen soruları sizler için cevapladı.
Uyuz Nedir?
Uyuz; kaşıntılı döküntülerle seyreden, insandan insana bulaşmanın olduğu, sıklıkla toplu yaşam alanlarında ve daha çok kış aylarında yaygın parazitik bir hastalıktır.
Uyuz Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Uyuz da en sık ve en erken saptanan belirti kaşınmadır. Kaşıntı şiddetlidir ve genellikle geceleri şiddetini artırır, sıcak banyo ve duş ile artar. Belirtiler bulaştıktan 3-6 hafta sonra ortaya çıkar.
Uyuz Hastalığı Nasıl Bulaşır ?
Genellikle 15-20 dakika süren deri teması ile bulaşır. Hastalık, eşler arasında ve aile üyelerine kolayca yayılabilir. El ele tutuşmak, aynı yatakta yatmak, ev içi materyalleri ortak kullanmak hastalığın hızlıca bulaşmasına sebep olabilir.
Hastalığın Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Uyuz, tedavi edilebilir bir hastalıktır. Hastalığın önlenmesi ve kontrolü için uyuz olan kişi ile birlikte yaşayan kişilerin de aynı zamanda tedaviye alınması son derece önemlidir. Özellikle aile bireylerinin kaşıntısının olup olmamasına bakılmaksızın mutlaka birlikte tedavi olması gerekir. Aynı anda tedavi uygulanmadığı taktirde
hastalık belirtileri oluşturduğunda mutlaka bir sağlık kurumuna başvurulmalı ve hekim kontrolünde tedaviye başlanmalıdır.
Hastalıktan Korunmak İçin Ne Yapılmalıdır?
· Başta okullar, özellikle yatılı okullar, bakım evleri, yurtlar, oteller, yatakhaneler olmak üzere insanların toplu halde bulundukları ortamlarda, toplu ulaşım araçlarında temizliğe son derece dikkat edilmelidir.
· Hasta ve evde beraber yaşadığı kişiler tarafından kullanılan giysiler, çarşaflar ve havlular en az 60 derecede yıkanmalı ve ütülenmelidir.
· Yatak takımları birkaç gün havalandırılmalı ve ev, mobilyalar da dahil olmak üzere elektrik süpürgesi ile temizlenmelidir.