SPOR YAPARKEN KALP KRİZİ RİSKİ
Son yıllarda özellikle ülkemizde kalp krizi sonucunda sporcu ölümleri artmaktadır. Bununla ilgili Spor Eğitmeni Furkan Kirik'in uyarılarını dikkate almamız gerekiyor.
Yağ oranının fazla olması birçok rahatsızlığı da beraberinde getirir. Kalp krizi, omurganın fazla yük almasından dolayı hareket kısıtlığını ve fıtık olma riskini arttırmaktadır. Bunun yanında hareketsizlik birçok hastalığı da tetikler. Peki bunun için nasıl önlemler alınabilir sorusuyla başlayabiliriz. Düzenli bir spor ve disiplinli beslenme ile vücudunuzdaki dengeyi koruyabilirsiniz. Tabi bu durum kişiye göre antrenman şekli ile ve özel bir beslenme programıyla ilerlenmesi gerekmektedir. Yağ yakımını sağlayacak egzersizler kas oranını yükseltecek hareketlerle vücudun daha rahat etmesi sağlanır, vücut direnci yükselir. Bu programlar kısa vadeli olmamalıdır. Spor, kişi için hayatının bir parçası olması sağlığı açısından çok önemlidir. Çünkü,
spor sağlığınızı olumlu yönde etkiler ve yaşamınız kaliteli geçmesini sağlar. Kalp krizi riskini ölümle sonuçlandırmamak için egzersizlerin alt yapınız olması gerekir. Beslenmeye, strese, hareketsizliğe karşı hafta birkaç günlük egzersiz kalp sağlığı için yüksek olanla bir çözümdür.
Kadın ve erkek olmak üzere yapılan bütün egzersiz programları değişkenlik gösterebilir. Rahatsızlıklar, vücut şekli, kronik hastalıklar, kullanılan ilaçlar da yapılacak sporda değişkenlik yaratır. Kişinin yaşı ve cinsiyeti vücudundaki kalp atışını, metabolizmasını, kan dolaşımını farklılaştırdığı için kişiye özel programlar yapılır ve bu kimseyle paylaşılmamalıdır. Herkeste egzersizler farklı bir şekilde işler ve profesyonel bir ilerleme en doğrusu olur. Bunların daha bilinçli yapılması için uzman kişiler ile çalışılması önerilir.