top of page

                                                     SİGARAYI İSTEDİĞİN ZAMAN DEĞİL, ŞİMDİ BIRAK

Sigara vücudumuzun sağlık dengesini bozmaktadır. Fiziksel ve psikolojik olarak da etkisi oldukça fazladır. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Leyla Yılmaz Aydın, vücudumuzun sigaraya karşı göstermiş olduğu tepkiler konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

sigara-birakma-yontemi-olarak-e-sigara-k

Sigara bağımlılarının sigaranın vücutlarına verdiği zararı anlattığınızda alacağınız cevaplar genellikle “içmemeyi bende isterdim”, “keşke hiç başlamasaydım” cümlelerine rastlayabilirsiniz. Vücut, sigara içenler için en başından itibaren negatif sinyalleri göndermektedir. Çektiğiniz ilk duman ile birlikte; nabzınız yükselir, daha hızlı nefes alıp vermeye başlarsınız ve dolaşımınız yavaşlar. Sigarada büyük bir bölümü kanserojen olan yaklaşık 3.700 zehirli madde var ve derin nefes çekmenize bile gerek yoktur çünkü bu maddeler ağız mukozasından kana karışabilir. Bu başlangıç sizi sağlıklı olma halinizden adım adım uzaklaştırır. Artık siz bağımlı olduğunuzu kabul etmeseniz bile size dışarıdan bakan herkes bağımlı olduğunuzu anlayabilir:

- Sigara içen kişilerde fark edilen ilk özellik ağır ve kötü kokudur.

- Sigara cildin düşmanıdır. Cildiniz erken yaşlanır ve ciltte renk değişikliği yaşanır.

- Diş etleri kirli görünüm kazanır, zamanla diş eti hastalıkları başlar. Ağızda tat alma eksikliği olur.

- Tırnaklarda zayıflama, parmaklarda sararma olur.

Sigara içen kişilerin içmeyenlere oranla, akciğer kanseri başta olmak üzere ağız kanseri, dil kanseri, gırtlak kanseri, rahim ağzı kanseri gibi 11 farklı kanser türüne yakalanma riskleri kat kat daha fazladır.

Sigarayı bıraktığınız takdirde; 1. günün sonunda: Kalp krizi riski azalmaya başlıyor. 2. günün sonunda: Tat alma 2 gün içerisinde artmaya başlıyor. 2-12 hafta sonunda: 2-12 hafta içinde dolaşımı düzelmeye başlıyor. Bağışıklık sistemi güçlenmeye ve akciğer fonksiyonları normale dönmeye başlıyor 3-9 ay içinde: Bırakmayı takiben 3-9 ay içinde öksürük ve nefes darlığı azalıyor ve enerjinizde artış hissediliyor. 1 yıl sonra: Bir yıl sonra kalp krizi riski yarı yarıya azalıyor. 5 yıl sonra: Beş yıl sonra KOAH ve felç riski azalmış oluyor. 15 yıl sonra: Kanser olasılıkları oldukça düşüyor. 15 yılın sonunda kalp damar hastalık riski hiç içmemiş kişiyle eşit hale geliyor.

bottom of page