top of page

    SAĞLIĞINIZA KAVUŞMAK İÇİN YÜZMEYİ DENEYİN !

Yüzmenin vücudumuz için faydaları saymakla bitmez. Yüzmek sadece tatillerde değil, her an hayatımızda olması gereken bir aktivitedir. Vücudumuzun sağlığı için, detayları Yüzme Antrenörü Ayşe Su Hayaloğlu’ndan dinleyelim.

PHOTO-2020-01-22-16-44-35.jpg

Yüzmeye başlama

Yüzme, vücut kaslarının dengeli bir biçimde gelişimini sağlar, çalışmayan kas grubu kalmaz, insana güven ve disiplin duygusunu aşılar. Su içerisinde bilgi ve teknik becerilerin nasıl kullanılacağını bilen bir insan bunu hareketlerine yansıtabildiğinde iyi bir yüzücü olabilir. Yüzme için ana kurallar da vardır bunlar; yemekten sonra yüzmemek, suya yemekten 2 saat sonra girmek, terli iken suya girmemek, vücudu suya girmeden soğuk su ile soğutmak ve en önemlisi yüzmeden önce yapılan ısınma hareketleri ve stretching yapmak gibi.

Yüzmede beslenme nasıl olmalıdır?

Yeterli miktarda kalori alınmaz ise özellikle de karbonhidrat tüketilmezse, kas glikojen depoları boşaltmaya başlar sonucunda dayanıklılık ve performansta azalma görülür. Egzersizden sonraki 15-30 dakikada mutlaka karbonhidrat alınmalıdır. Antrenman sonrası iştah problemi olabileceği için sıvı karbonhidratlar da alınabilir. Suya yemekten 2 saat sonra girilmelidir.

Gelelim yüzmenin faydalarına. Hangi kasları çalıştırır ? Hangi hastalıklara iyi gelir?

Kas olarak incelersek, abdominalleri, kolları, bacakları, core bölgesini ve aslında bütün büyük ve küçük kas gruplarını çalıştıran tek branş olabilir yüzme branşı.. Yüksek tansiyon, kan basıncınızı ve tansiyonunuzu düşük tutmaya yardımcı olur. Şeker hastalığı, glikoz seviyenizi olması gereken seviyede tutmayı sağlar.

Bel kısmı, saatte 500 kalori yakmanızı sağlar. Eklemlerde sıkışmaları azaltır. Esneklik sağlar ve buda kaslarınızı dinç tutar. İskelet sağlığınızı geliştirir. Astımınız var ise, akciğere güç kazandırır. Kalp hastalıkları riskini azaltır. Davranış olarak zihinsel sağlığınızı ve ruh halinizi iyileştirir. Zihin olarak ise ölü beyin hücrelerini yeniler.

Omurganın yukarı uzamasına yardımcı olarak skolyoz ağrılarını dindirir. Yüzerken tüm eklemler çalışır ve baskı görmez bu yüzden kireçlenmeyi önlemede yardımcı olur.

Omurga vücudu ayakta tutma görevi üstleniyor beyne giden sinirleri omurga yönlendiriyor. Omurganın üzerinde bulunan kasların zayıflaması durumunda çeşitli hastalıklarla karşılaşabiliyoruz yüzme ise omurganın üzerindeki kasları güçlendirerek hastalıklardan korunmamıza yardımcı olur.

Aynı zamanda yüzme kas ağrılarının hafiflemesini sağlıyor sebebi ise suyun dinlendirici özelliğinden geliyor. Kemik zayıflaması olarak bilinen osteoporoz ve osteoporotik omur kırıkları, düzenli beslenme ve yüzme ile ciddi oranda azalabiliyor.

Son olarak günlük hayatta dikey pozisyonda omurların arasına baskı uygulanmaktadır. Yüzme suya paralel bir pozisyonda olduğu için omurların arasını açar ve core bölgeyi kuvvetlendirir. Böylece bel ağrıları ve bel fıtığı ağrıları önemli derecede azalır.

Çocuklar ve yüzme

Çocuklar için yüzmeye başlama yaşı bir yaşından itibaren başlayabilir ama bu yüzme teknik öğreteceğimiz anlamına gelmiyor öncelikle bu yaşlarda yüzmek ten daha çok suya adaptasyon yaptırılmalı suya alışması ve suyu sevmesi için suda çeşitli oyunlar oynatılmalıdır. Çocukları erken yaşta yüzmeye başlatmak çok önemlidir. Yüzme temel spor branşı olarak sayılmaktadır. Çocukları erken yaşta yüzmeye başlatılarak bunu bir yaşam tarzı haline getirmenin sağlığa son derece olumlu etkileri vardır.

Kas ve kemik gelişimini hızlandırır

Yüzerken vücudun tamamı aynı anda ve eş zamanlı olarak çalışır. Böylece tüm kaslar eşit oranda gelişip güçlenir. İlerleyen yaşlarda sakatlanma riskini azaltmış olur ve aynı zamanda çocukları dayanıklı bir hale getirebiliriz.

Bel ve sırt ağrıları için oldukça önemlidir

Suda yapılan hareketler, egzersizleri devam ettirmesi durumunda sırt ve bel ağrıları konusunda daha az sorun yaşamaktadır. Yüzme yaparak hayat kalitesini arttırarak bu tip ağrıları hiç başlamadan bitirebileceğini söyleyebiliriz.

Ruh sağlığı ve psikolojik durum

Yüzme kanın vücutta daha etkili bir şekilde pompalanmasını sağladığı için beyin de o kadar fazla oksijen alır ve böylelikle beynin daha sağlıklı çalışmasıyla ruh hali üzerindeki olumlu etki de artmış olur. Çocuğunuz düzenli Yüzmeye başladığında konsantrasyonu artacak uykuları düzene girecek ve daha dinç olacaktır.

Kişisel gelişim ve öz güven üzerindeki etkisi

Yüzme ile çocuklarda gözle görülür bir düzeyde kendine güven başarma duygusu ve öz güveninde artış görülebilir. Aynı zamanda çocuğun sosyalleşmesi adına önemli ölçüde katkı sağlar. Suyun rahatlatıcı özelliği ile öfke kontrolünü daha kolay sağlayacak ve saldırganlık gibi kötü huylardan uzaklaşarak aynı zamanda köyü alışkanlıklar edinmesini engellemekte büyük ölçüde rol oynayacaktır. Sağlığımız için yetişkin ve çocuklarda haftada 2-3 saat yüzmek vücudumuz ve ruh sağlığımız adına önemli derecede olumlu değişiklikler gözlemlememizi sağlamaktadır.

bottom of page