top of page

                                                      ÇOCUKLARIN SPORA BAŞLAMALARI

Ailelerin kafasında çocukları için birçok soru işareti vardır. Bunlardan biri de hangi spora yönlendirileceği konusudur. Çocukların enerjilerini yakabilmesi ve sağlıkları için aktif olmaları gereklidir. Telefonla oynamak, televizyon başında olmak, bilgisayar oyunlarıyla ilgilenmek özellikle gelişim çağındaki çocuklar için çok tehlikelidir. Spor Antrenörü Erkan Külekçi çocuklar ne spor yapmalı, nelere dikkat etmeli gibi soruların cevabını bizimle paylaştı ve önerilerde bulundu.

IMG_1372.jpg

Öncelikle çocuklar spora başlarken en çok dikkat edilen spor dalının çocuk tarafından benimsenmesi ve sevilmesi gerekir. Çocukların da fikrinin alınması önemlidir. Aileler karar verirken çocukların profesyonel mi yoksa hareket açısından mı olacağına düşünmelidir. Spor çocukların sadece fiziksel gelişimini değil, psikolojik sürecini de etkiler ve özgüven sahibi olmalarını sağlar. Çocuğun küçük yaşta spora başlaması kemik ve kas yapısını destekler, stresi azaltır, sabırlı ve disiplinli olmaları gerektiğini aşılar ve çabuk karar verme yetkilerini oluşturur. Yürüme, koşma, tırmanma, sıçrama ve yuvarlanma gibi hareketler spor beceri ve koordinasyonu geliştirir. Çocuklar için özel olarak hazırlanan jimnastik, yüzme, voleybol, tenis, basketbol ve kayak gibi spor merkezlerine

çocuğunuzu göndermeniz önerilir. Çocuklarınızı spora başlamadan önce kesinlikle bir doktor muayenesinden geçirmeniz gerekir. Spor eğitimini tamamlamış ve o spor branşında uzmanlaşmış profesyonel eğitmenleri tercih etmeniz oldukça önemlidir. En önemlisi ise çocukların, sporu gündelik hayatlarının bir parçası haline getirmesi ve spor yapma alışkanlığı kazanmasıdır.

Takım olarak yapılan spor, çocuğunuzun stratejik düşünme yeteneğini ve yardımlaşmasını geliştirecektir. Aynı zamanda takım kurallarına uymak disiplin algısının gelişmesine yardımcı olacaktır. Takım sporları öz güveni düşük olan çocuklar için en önemli etkendir çünkü öz güvenlerini geliştirmelerine ve sosyalleşmelerine olanak sağlar. Buna ek olarak, takım halinde oynanan oyunlar çocuğunuzun liderlik özelliklerini ve sorumluluk bilincini de geliştirir. Futbol, basketbol, voleybol, hentbol gibi sporlar çocuklar arasında en yaygın olan grup sporlarıdır.

Bireysel spor en az takım sporları kadar çocukların öz güven ve disiplin duygusunun gelişmesinde çok önem kazanır. Dikkat becerisi ve fiziksel denge gibi unsurlar bireysel sporun çocuğa faydaları arasındadır. Spor yapmak kilo kontrolü de sağlar, bu şekilde çocuğunuzun ileri ki yaşlarında karşılaşabileceği sağlık sorunlarının da önüne geçmiş olursunuz. Okçuluk, binicilik, yüzme, jimnastik, buz pateni gibi sporlar çocuğunuzun bireysel olarak yapabileceği sporlar arasındadır.

2-3 yaş kategorisindeki çocukların daha minimal hareket kabiliyetinin gelişmesi açısından bahçede, oyun bahçesinde oynaması, yuvarlanması uygundur.

4-6 yaş arası çocukların ip atlama, bisiklet sürme, yüzme ve yürüyüş yapmaları tercih edilir.

7-10 yaş arası, bu grup çocuklar hareket becerilerini edinmişlerdir. Hafızaları ve karar verme yetileri gelişkin olduğundan bazı oyunların stratejilerini kavrayabilirler. Fakat bazı organize takım oyunlarının gerektirdiği karmaşık hareket ve becerileri başaramayabilirler. Bu yaştaki çocukların temel becerilerini daha zor oyunlarda kullanabilmeleri için değişik oyunlar oynanabilir. Öneriler şu sporlar: Bisiklet, top oyunları, tenis, masa tenisi, paten, dans, jimnastik, futbol, yüzme…

10 yaş ve üzeri çocuklar karmaşık aktivite gerektiren takım oyunlarına katılabilirler. Futbol ve basketbolda çocuğun fiziksel güvenliği önemlidir. Çocuklar kaybetmeye tahammül edemeyebilirler. Bu nedenle çocuğun doğru yönde odaklanmasına dikkat etmek gerekir. Ergenliğe kadar uzun mesafe koşularına izin verilmemelidir. Sıklık en fazla haftada 3 gün olmalı, antrenmanlar arası bir gün istirahat edilmelidir. Antrenman süresi 30 dakikayı geçmemelidir. Tüm kasları geliştirmek için değişik şekillerde aktiviteler gereklidir. Öneriler: Organize takım sporları, koşu, paten, bisiklet, ip atlama, aerobik, yüzme, kürek, atletizm.

bottom of page